Bankalar ile Pazarlık Zamanı
Pazartesi, Kasım 2, 2009 2:31
Merkez bankası faiz indirimlerine devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 20% ler seviyesinde olan bono faizleri %7 ler seviyesine kadar indi. Bankalar tarafında ise başta konut kredileri olmak üzere tüm kredilerde hızlı bir faiz indirimi başladı.
Doktor Mortgage ‘ta tüm konut kredisi faiz oranlarını bankaların yayınladıkları şekilde görebiliyorsunuz. Bankalar gerçekte müşterilerine yaptıkları faiz oranı ve masrafları sitelerinde ne yazık ki yayınlamıyorlar. Sitelerinde yayınladıkları faiz oranları gerçekte pazarlıkla indikleri seviyelerin 5-6 puan yukarısında. Bunun 2 temel sebebi var.
1. Rekabeti kızıştırmamak
2. Karlılık
Bankalar faiz oranları ve masraflarını belirlerken sadece kendi maliyetlerine göre fiyatalama yapmazlar. Diğer bankaların faizlerine görede fiyatlarını belirlerler. Akbank , Garanti ,Yapı Kredi ve İş Bankası konut kredisinde piyasanın büyük bankaları olarak genellikle birbirlerine yakın fiyatlama yaparlar. Bir banka faizleri indirdiğinde diğer bankalarda faizleri benzer seviyelere indirirler. Bu sebeple bankalar birbirleri ile fiyat yarışına girmezler.
Diğer sebebimiz ise karlılık. Bankaların maliyetleri faizlerin inmesi ile birlikte hızla düştü. Yıllık bileşikte bono faizleri %7 lerde iken konut kredisi faizleri yıllıkta %11-12 aralığında. %4 lük bir karla satılıyor. Faizler düştüğünde bu karda azalacak. Tüketiciler şubelere gittiklerinde bankalar öncelikle liste fiyatlarını teklif ediyorlar. Bu fiyattan konut kredisi kullanamayı kabul eden müşteriler bankalar için karlı müşteriler oluyor.
Doktor Mortgage , Hangi Kredi, Enuygun.com gibi siteleri kullanan tüketiciler ise bankalara gitmeden tüm faiz oranlarını karşılaştırmış oluyorlar. Banka şubesine gittiklerinde diğer bankaların faiz oranı ve masraflarını ilettiklerinde bankanın liste fiyatının altında faiz oranı ve masraf verdiğini görüyorlar.
Konut kredisi ve ihtiyaç kredisi için mutlaka bankalar ile pazarlık edin. Kredi kullanamak için acele etmeyin. En uygun fiyatlamayı aldığınızdan emin olun. Rekabet gücü şu an tüketicinin elinde. Bu gücü kullanın!